Diabetickí pacienti majú podľa odborníkov aj zvýšené riziko ťažkého
priebehu ochorenia s vyššou mierou hospitalizácie, potrebou umelej
pľúcnej ventilácie, ako aj horších následkov po prekonaní ochorenia
COVID-19.
"Zo slovenskej štúdie, ktorá porovnávala dáta o úmrtiach diabetických
pacientov pred a počas pandémie, vyplýva, že podiel zomrelých
diabetikov počas pandémie stúpol o 45 percent a na celkovom počte
zomrelých poistencov stúpol z 26 na 29 percent. Na celkovom počte
poistencov pritom diabetici predstavovali iba 5,4 percenta," povedal
prezident Slovenskej diabetologickej asociácie a primár diabetológie
Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni Emil
Martinka.
Počas druhej vlny pandémie v zime 2020 podľa jeho slov takmer
trojnásobne narástol počet diabetikov, ktorí zomreli v nemocnici. To
podľa odborníka poukazuje na to, že dôvodom na hospitalizáciu týchto
pacientov bola väčšia závažnosť ich stavu než pred pandémiou. Zo
zistených údajov tiež vyplynulo, že počas pandémie zomierali aj mladší
pacienti s diabetom.
"Najväčší nárast úmrtí sme počas pandémie zaznamenali v Nitrianskom
kraji, nasledoval Trenčiansky kraj a trojicu uzatváral Prešovský kraj," povedal Martinka, pričom dodal, že je v záujme diabetických pacientov dať sa čím skôr kompletne zaočkovať.
Prekonanie ochorenia COVID-19 vedie podľa odborníkov k dlhodobému
zhoršeniu glykemickej kontroly. U týchto pacientov sa často rozvíja tzv.
postcovidový syndróm. Na očkovanie tiež vyzýva aj pacientska
organizácia Zväz diabetikov Slovenska.
"Protiepidemiologické opatrenia majú vplyv na pokles návštev pacienta
u lekára. Môžu viesť k zhoršeniu kvality stravovania, napríklad vplyvom
finančných následkov krízy, k negatívnemu psychickému nastaveniu a v
neposlednom rade k nedostatku pohybu na čerstvom vzduchu či k stresu," upozornil ústavný dietológ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice Miroslav Paľko.
Vzniku cukrovky druhého typu je podľa jeho slov možné predísť aj sledovaním si telesnej hmotnosti. "Strava
má obsahovať 400 až 500 gramov zeleniny denne spolu s ovocím,
uprednostniť treba varenú a dusenú stravu, raz týždenne si dopriať rybu a
obmedziť prísun sladkostí. Je vhodné merať si aj obvod pásu. U mužov to
má byť menej ako 94, u žien menej ako 80 centimetrov. Ak k tomu pridáme
30 minút denne pohybu, napríklad rýchlejšiu chôdzu, plávanie,
posilňovanie, sme na správnej ceste k zdraviu," dodal Paľko.